İnsanın yaşam ritmi doğanın yaşam ritmiyle aynı. Çünkü insanın doğasında olan her madde toprakta suda var. Günümüz dünyasında, hava kirliliği, endüstriyel atıklar, ses kirliliği ve hazır gıdaya dayalı beslenme alışkanlıkları insanların sağlıksız bir ömür sürmesine sebep olabiliyor. Yaşanılan kronik rahatsızlıklar vb. bir ömür hayatı kötü etkilerken yediğimizin aslında bizi oluşturduğunun, kanımıza karıştığının farkında değiliz. Bizi bu karamsar tablodan ancak bilinçli ve doğal bir şekilde beslenmenin kurtaracağı bir gerçek. Bu doğal beslenmeye kapı aralayan temel besin maddelerinden bir tanesi de peynirdir.
PEYNİR HAKKINDAPeynir, çok büyük çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel isimdir. Peynir, kelimesi Farsça "sütten yapılan” manasına gelen panir kelimesinden geçmiştir.
TARİHİPeynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular MÖ 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
İlk üretimi için önerilen tarih MÖ 8. binyıl (koyunun evcilleşitirildiği tarih) ile 9. binyıla kadar değişir. İlk peynirin Orta Doğu insanları ve Orta Asya göccedil;ebe Türkleri tarafından yapıldığı düşünülmektedir. O zamanlar yiyecekleri saklayıcı özelliği nedeniyle hayvanın derisi ya da iç organları kullanılmaktaydı. Bu iç organlardan olan midede (işkembe) saklanan sütün buradaki enzimlerle (kültürle) mayalanması üzerinelor haline gelmesi peynirin ilk oluşumu hakkındaki teorilerden biridir.
PEYNİR YAPIMIPeynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürünbsp;ile pıhtılaştırılması ve bu lor pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Peynir altı suyu ayrıldıktan sonra tuzlu peynirler için tuzlama aşamasına gelinmektedir. Tuzlama, peynirin yüzeyine kuru tuzlama şeklinde veya peynir salamuraya daldırılarak yapılabilir.
Takip eden basamak olgunlaştırmadır; peynir taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma periyodunu takiben de tüketilebilmektedir.
Yukarıdaki üretim basamaklarına ait teknik parametrelere bağlı olarak çok geniş bir çeşitlilikte peynirler elde edilmektedir.
Diğer fermente süt ürünleri gibi peynir de canlıdır. Raf ömrü boyunca peynirin duyusal, yapısal ve kimyasal özelliklerinde çeşitli değişiklikler görülebilmektedir. Bu değişikliklerin minimumda tutulması için peynirlerin genel olarak 6-8 derecelik sıcaklıklarda tutulması gereklidir.
Soğuk iklimlerde yaşayanlar için, sıcaklığı 6-8 derece civarında bulunan, nem oranı sabit ve havadar kilerler peynir saklamak için idealdir. Ancak şehirde bu imkân yoktur. Bu nedenle peynirler evde buzdolabının alt raflarında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.
Dünya’nın armağanı doğal sütlerden yapılan yöresel peynirler her çeşidi ile bizim kültürümüz... Efsane olmuş peynirlerin peşinden giden bir yolculuk... Ülkemizin her köşesinde yapılan peynir çeşitler yiyecek dünyamıza farklı lezzetler katıyor. Farklı damak tadları, farklı aromalardaki yöresel peynirler yüzyıllardır süregelen bizim tarihsel mirasımızdır. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan bütün peynirler, mutfak değerlerimizdir. Peynir denince akla ne geliyorsa onları sunacağız tüketicimize.